Kıymetli Esenler Vizyon Haber okurları her hafta Esenlerin farklı bir tarihi eserini konu alacağımız “Esenlerin Eserleri” köşemizde bugün sizlerle, Esenler Davut Paşa Kışlası içerisinde yer alan Otağ-ı Hümayunu ziyaret edeceğiz. Yıldız Teknik Üniversitesi sınırları içerisinde kalan “Davut Paşa Sahrası” olarak adlandırılan mevki, eskilerimizin çok daha iyi bildiği Çırpıcı ve Haznedar derelerinin arasında denizden 70 metre yükseklikte bir tepenin doğu yamacıdır. İstanbul’un fethi sırasında 12 bin kişilik Yeniçeri ve 4 bin kişilik Sipahi Ordusu burada konaklamış olup ayrıca Fatih Sultan Mehmed’in otağı da burada kurulmuştur. Osmanlı döneminde askerî açıdan önem kazanan bu bölgeye II. Bayezid’in (1481-1512) vezirlerinden Davud Paşa’nın (1482-1497) adına izafeten Davut Paşa denilmiştir. Daha sonraki yıllarda da Davut Paşa Sahrası her dönemde askerî açıdan önemini korumuştur. Rumeli’ye düzenlenen seferlerde ordunun ilk konaklama noktası olan bu bölgede ordu toplanır, Padişah’a ait Otağ-ı Hümayun ile birlikte diğer çadırlar buraya kurulurdu.
Ordu Sefere Buradan Çıkardı
Osmanlı ordusu Avrupa tarafına sefer yaparken ordu Davut Paşa Sahası’ndan uğurlanırdı. Bu yolculukta Padişah ordunun başında sefere katılmaktaysa burada konaklanır, ertesi gün yola çıkılırdı. Şayet ordu sadrazamın yönetiminde ise padişah orduyu buradan uğurlardı. Padişah için geceleme ve uğurlama yeri olarak kullanılan Davut Paşa Sahrası seferden dönen ordunun da son konaklama yeriydi. Davut Paşa Sahrası, dolaysıyla Esenler tarihten bu yana Osmanlı Devleti için Avrupa’ya açılan kapı olmuştur.
Bir Osmanlı Geleneği: Otağ-ı Hümayun Töreni
Padişah otağının Davut Paşa Sahası’na getirilmesi de merasimle olurdu. Topkapı Sarayı yapıldıktan sonra Merasim Alayı önce Topkapı Sarayı’ndan Bâbüssaâde önündeki Padişah’a ait iki adet tuğu alır, sonra Bayezid’e gelerek Mehter Bölüğü’nde bulunan Otağ-ı Hümayunu alarak develere yükler ve Davut Paşa Sahası’na getirirdi. Otağ-ı Hümayun işte tam bugün Otağ-ı Hümayun Kasrı ya da Sarayı olarak bildiğimiz yapının bulunduğu bu noktaya kurulur ve önüne tuğlar dikilirdi.
IV. Mehmed’in saltanatı döneminde Otağ-ı Hümayun Sarayı oldukça fazla önem kazandı. Avcı Mehmet olarak da tanınan IV. Mehmet saltanatının büyük bir kısmını bu sarayda geçirdi. Ancak IV. Mehmet’in tahttan indirilmesi ile Davut Paşa Sarayı eski önemini kaybetti ve kendi hâline bırakıldı. IV. Mehmet’ten sonra birkaç padişah daha burayı özel törenler için kullansa da son dönemlerde saray artık eskisi kadar rağbet görmedi. Hatta 1725 yılında Davut Paşa Sarayı’nda yıkılmış olan bazı binaların taşları ve enkazı Bakırköy Baruthanesi tamirine tahsis edilmişti.
36 Bin Öğrenci Eğitim Görüyor
Davutpaşa kışlası içerisinde Osmanlı dönemine ait birçok tarihi yapı bulunuyor. Bunların içinde neredeyse en önemlilerinden biri olan Davutpaşa Sarayı ya da bir diğer ismi ile Otağ-ı Hümayun bugün, Esenler Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından birçok önemli kültür-sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Bir dönem askeriye olarak kullanılan Otağ-ı Hümayun ’un da içinde bulunduğu Davutpaşa Kışlası’nda, ülkemizin en köklü yüksek öğretim kurumlarından birisi olan Yıldız Teknik Üniversitesi 36.000’i aşan öğrencisi ile eğitim ve öğretimini sürdürmektedir.
Selam ve Dua ile…